Bedevaart naar Katwijk

Er zijn vele plekken die bekend staan als bedevaartsplaats, maar een van de bekendste is Lourdes. Daar verscheen in 1858 Maria aan een 14 jarig meisje, Bernadette Soubirous. Maria maakte zich aan haar meerdere keren bekend als de “onbevlekte ontvangenis”.

De verschijning in Lourdes werd zo belangrijk voor de kerk, dat de paus een replica van de grot in de tuin van het Vaticaan had laten bouwen. Snel werden er meerdere van deze replica’s gebouwd: en nadat in 1875 in de Lourdesgrot van Oostakker bij Gent een genezingswonder plaatsvond, verrezen over de hele wereld Lourdesgrotten en -kerken. Nog steeds vind je in vele tuinen in Brabant zo’n Lourdesgrotje.

In 1887 kreeg de pastoor van Katwijk aan de Maas toestemming om een Lourdesgrot te bouwen naast de kerk, en zo ontstond ook hier in de buurt een mogelijkheid om op bedevaart te gaan bij Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

Vanuit verschillende plekken werden er processies georganiseerd, en er vonden zelfs wonderen plaats: In 1952 besloot een groep van twaalf jongens uit Groesbeek te voet naar Katwijk te gaan, omdat de toestand van hun veertienjarige vriend Emmanuel Houben, die aan een longziekte leed, kritiek was. Ze beloofden jaarlijks terug te keren wanneer de jongen het zou overleven. De jonge Houben kwam er bovenop, zodat hij en zijn plaatsgenoten vanaf toen elk jaar de bedevaart naar Katwijk ondernamen. Andere Groesbekers sloten zich aan bij de zogeheten Broederschap van O.L. Vrouwe van Katwijk die nog jaarlijks het heiligdom bezoekt.

In de traditie van deze bedevaarten, is onze parochie nu voor de 4de keer op een rij te gast geweest in Katwijk. We hebben op 18 augustus de feestdag gevierd van Maria ten hemelopneming. Op voorspraak van Maria zijn we bij elkaar geweest, hebben we bij de grot eucharistie gevierd en hebben we kaarsen opgestoken.

Het gebed om droog weer is in ieder geval verhoord, dat wil zeggen: tijdens de viering. Enkele fietsers hebben toch wat hemelwater over zich heen gekregen. “misschien zijn we nu wel extra gezegend”.