Reisverslag Margreet Carpay (3)

1 augustus 2021: Shea Butter

Pakoow en ik gaan naar de andere kant van Sandema om bij Lucy te kijken naar het maken van shea butter. Na enkele strubbelingen komen we bij de compound aan.

Noten worden gepeld en geplet. Daarna worden de noten gekookt en geperst in de grindmill. Daarna wordt er steeds een beetje water bij gedaan om het een gelijke massa te laten worden. Die massa ziet er zwart uit. Ik help mee met kneden. Daarna wordt het geroerd met een spatel.

Het laatste stuk is het slaan van de zwarte massa. Met twee handen wordt de massa vastgepakt, gekeerd en met kracht in de ketel teruggegooid. Dat is een zwaar werk. Langzaam verandert de kleur van zwart in licht grijs. Als het wit is wordt er steeds wat water erbij gedaan en er weer afgegoten. De witte massa wordt vetter. Het ruikt naar chocola. Daarna wordt de shea butter verwarmd. Het moet lang koken en goed doorgeroerd worden. De massa is met de helft verminderd. Daarna wordt het in doosjes gedaan. Wat een klus.

« Vorige pagina (2)
Volgende pagina (4) »