Nederlandse sterrenkundige in Pauselijke Academie

Paus Franciscus heeft de Nederlandse hoogleraar Moleculaire astrofysica Ewine Fleur van Dishoeck (Leiden, 1955) benoemd tot lid van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen. Ze studeerde scheikunde aan de Universiteit van Leiden en promoveerde aan dezelfde universiteit. Zij doceerde eerder onder meer aan de universiteiten van Harvard en Princeton. In 1990 keerde zij terug naar Leiden. In 1995 werd zij hoogleraar astronomie, in moleculaire astrofysica. Zij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (sinds 2018) en als buitenlander ook lid van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen. Van Dishoeck doet onder meer onderzoek naar fysische en chemische evoluties tijdens ster- en planeetvorming.

De pauselijke academie, die werd opgericht in 1603, probeert de beste en belangrijkste wetenschappers samen te brengen. Eerder was ook al de Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking (1942-2018) lid van de Academie. De leden worden geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke verdiensten, ongeacht hun religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging. Momenteel zijn 3 vrouwen lid van de academie.

Bloemsierkunst van de bloemengroep

Bloemsierkunst van de bloemengroep