Goed (en lekker) Zomernieuws!

Voor het eerst sinds de Franse Revolutie wordt er binnen de muren van de norbertijnenabdij van Grimbergen opnieuw een eigen abdijbier gebrouwen.

Na 223 jaar gaat de abdij van Grimbergen, de oudste nog bestaande norbertijnenabdij ter wereld, opnieuw bier brouwen binnen de eigen muren. Grimbergen is het tweede meest verkochte abdijbier ter wereld, maar het wordt niet in de abdij zelf gebrouwen. Voor de nieuwe biersoorten zal dat wel het geval zijn. De nieuwe brouwerij heeft een jaarcapaciteit van tienduizend hectoliter. Daardoor is de brouwerij, die nu binnen de muren van de abdij wordt geopend, wel erg groot uitgevallen voor een microbrouwerij. Maar die hoeveelheid is nog altijd aanzienlijk minder dan de productie van andere abdij- en trappistenbrouwerijen zoals Westmalle of Orval. Mensen kunnen het nieuw bier degusteren in de abdij en het is ook de bedoeling om een belevingscentrum te creëren binnen de abdijmuren.

De laatste brouwer, die binnen de muren van de abdij actief was, brouwde er vlak voor de Franse Revolutie. In de abdij, waar vandaag nog een dozijn kanunniken tussen vijftig en negentig jaar wonen, werd overigens al in 1128 gestart met het brouwen van bier. Maar daar kwam abrupt een einde toen de Fransen in 1798 de plaatsovernamen en de apparatuur verkochten.

De lancering met pater Karel Stautemas © Karel Stautemas/Abdij Grimbergen

De lancering met pater Karel Stautemas © Karel Stautemas/Abdij Grimbergen

Voortaan gaan de monniken in hun microbrouwerij eigen bieren produceren:

De Grimbergen Magnum Opus

Een brutbier met champagne gist.

De Ignis Quadruple

Een kruidig degustatiebier.

De Astrum Pale Ale

Een dorstlesser.

Dit als aanvulling bij het bestaande gamma van de bieren van Grimbergen, die via de Carlsberggroep wereldwijd worden verdeeld. Volgens subprior Karel Stautemas kiezen denorbertijnen bewust ervoor om op kleine schaal en verbonden met de traditie en dat op de plaats waar de brouwerij stond vóór de Franse Revolutie bier te brouwen. Volgens hem zet de nieuwe brouwerij niet alleen de abdij zelf, maar ook Grimbergen als gemeente opnieuw op de kaart. Het is te hopen dat niet alleen Vlamingen, maar ook Nederlanders de smaak van Grimberger bieren leren kennen.

Prosit.