Fratelli tutti - Allen zusters en broeders

Paus Franciscus in New York (Uitsnede). Door [Jeffrey Bruno](https://www.flickr.com/people/88601135@N08). [CC BY-SA 2.0](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0). Bron: [Wikimedia](https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32436736)

Paus Franciscus in New York (Uitsnede). Door Jeffrey Bruno. CC BY-SA 2.0. Bron: Wikimedia

Dit is de titel van de nieuwste encycliek van paus Franciscus. Weer een rondzendbrief die gericht ia aan alle mensen van goede wil en die onderwerpen aan snijdt die heel de samenleving raken.Het is weer een inspirerend boekje geworden dat als het ware op de nachtkastjes moet liggen van iedere ( Nederlandse ) politicus.De brief doet een beroep op de democratische gezindheid èn op de democratische verantwoordelijkheid van iedereen.

De encycliek is bij boekhandel Derijks te bestellen voor €12.

Enkel heldere citaten om ons aan het denken te zetten:

“Broederlijkheid uitbouwen, lokaal of universeel, kan alleen door geesten die vrij zijn en openstaan voor authentieke ontmoetingen.”

“Elke dag biedt ons een nieuwe kans, een nieuwe mogelijkheid. We moeten niet alles verwachten van onze bestuurders, dat zou kinderachtig zijn. We krijgen de ruimte die we nodig hebben voor medeverantwoordelijkheid bij het creëren en invoeren van nieuwe processen en veranderingen.”

“De wereld is er voor iedereen, omdat we allemaal met dezelfde waardigheid op deze aarde geboren zijn. Verschillen in kleur, religie, talent, geboorteplaats, woonplaats en nog zoveel meer kunnen niet opgeëist of gebruikt worden om te rechtvaardigen dat de privileges van sommigen boven de rechten van iedereen geplaatst worden. Als gemeenschap hebben we de plicht ervoor te zorgen dat ieder mens waardig kan leven en voldoende mogelijkheden heeft om zich integraal te ontwikkelen.”