De schoonheid van het onvolmaakte.

Leonard Cohen. Door [Rama](//commons.wikimedia.org/wiki/User:Rama), [CC BY-SA 2.0](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.en). Bron: [Wikimedia](https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5098169)

Leonard Cohen. Door Rama, CC BY-SA 2.0. Bron: Wikimedia

There’s a crackin everything
That’s how the light gets in.

(Er is een kier in elk ding
en daar komt dan het licht door in)

Schoonheid , waarheid en goedheidzijn drie woorden waarmee theologen God omschrijven. Het schone, het ware en het goede zetten ons op het spoor van de volmaaktheid.Mensen die naar Gods wil willen leven streven daarom naar volmaakt mens zijn.De dagelijkse ervaring leert dat we dat juist niet zijn.

Alle mensen hebben wel een zwakheid, een tekort, een smet of een beschadiging opgelopen.Precies onze zwakke plek is de kier waarin Gods licht in mijn bestaan kan vallen. “Als ik zwak ben, ben ik sterk”, schrijft Paulus.

Gods genade neemt de plaats in van mijn tekort.

Voor Franciscus werd zijn armoede rijkdom in God. Voor Thérèse van Lisieux werd de kleine weg van de liefde de weg naar Jezus. Voor Dorothy Day (1897 – 1980) werd haar bekommernis voor de armen een kracht om zich in te zetten voor sociale rechtvaardigheid en antimilitaristische acties in Amerika.

In de vervallen buurten van New York zag zij de schoonheid van bloempjes door het asfalt heen breken. In iedere kier is er licht.

Leonard Cohen

“There is a crack …” is een vaak geciteerde zin van Leonard Cohen, afkomstig uit Anthem. In dat lied, verschenen in 1992, huldigt Cohen de schoonheid van de imperfectie. Ironisch genoeg zou een eerdere opname ervan per ongeluk worden gewist door een studiotechnieker en zou Cohen er nadien jaren aan sleutelen, tot het helemaal goed zat. In 1995 zei Cohen in een interview met Robert Hilburn: ‘Ik denk dat het een van de beste liedjes is die ik heb geschreven, misschien zelfs het beste. Dat liedje is alles waar mijn werk en leven op één of andere manier rond draait.’ U hoort hem zingen terwijl u naar schittereden natuur en mooie vogels kijk.Om opname om van te genieten.