Zero Hunger Lab en WFP winnaar van de Franz Edelman Award

Onderzoekers Zero Hunger Lab. Bron: [tilburguniversity.edu](https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderzoek/impact/creating-value-data/zero-hunger-lab/onderzoekers)

Onderzoekers Zero Hunger Lab. Bron: tilburguniversity.edu

De Ossenaar Hein Fleuren heeft met zijn collega Koen Peters een prachtige prijs gewonnen.Hun project “Tilburg University’s Zero Hunger Lab”staat met het United Nations - World Food Programme in de finale van de wereldwijde Franz Edelman Award. Dit is de meest prestigieuze prijs ter wereld op het gebied van toepassen van analytics waarbij niet alleen naar vernieuwing wordt gekeken maar vooral naar de impact. De concurrenten zijn de niet de minste: onder meer Amazon en Alibaba dingen mee naar de prijs.Tot hun vreugde is deze prijs op 14 april 2021 aan hen toegekend. Namens onze parochie hartelijke gelukwensen aan onze oud-parochiaan.

InZero Hunger Lab, een project van Koen Peters en Hein Fleuren,werken beiden samen aan OPTIMUS, een wiskundig model dat de beste manier berekent om voedselhulp te organiseren voor een specifiek land of regio. Dankzij het OPTIMUS model kunnen meer mensen gevoed worden met hetzelfde hulpbudget, in sommige gevallen zijn dat wel 15 tot20% meer mensen. Momenteel is het onderzoek van het WFP met Zero Hunger Lab gericht op het verkennen van uitbreidingen van het model om het beter bestand te maken tegen onzekere parameters zoals prijzen en capaciteiten.

In deze twee wetenschappers ontmoeten we mensen die hun talenten inzetten voor een betere wereld. Of zij hun inspiratie direct aan hun geloof ontlenen is hun geheim. Wat wij zienis dat zij het visioen van vredewaar maken. In de Handelingen van de apostelen is het een maatstaf van samen- kerk-zijn: “onder hen is er geen noodlijdende en aan een ieder werd uitgedeeld naar behoefte”.

Het is hun vinding dat wiskunde daarbij kan helpen! Toegepaste wiskunde kan een prachtig vak zijn.