Bedevaart alleen voor christenen? Ook Moslims doen mee!
Op 17 augustus gingen we met vijf en veertig parochianen naar Katwijk aan de Maas, waar een Lourdesgrot is. Het feest van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming werd daar op 15 augustus groots gevierd. Wij deden het twee dagen later dunnetjes over.
In Libanon, in de Bekaa vallei, waar de paters Jezuieten wonen, werken en mee leven met de bevolking, werd bij een Lourdesgrot de Eucharistie gevierd op 14 augustus. Er waren veel jonge mensen aanwezig. Achter in de kerk zat een groepje Moslima’s eerbiedig te wachten tot de Mis was afgelopen.
Nadat het afsluitende Salām aleiki ya Maryam (Weesgegroet in het Arabisch) gezongen is en de zegen gegeven, stromen zij toe naar de Mariagrot, om er een kaarsje te branden.
Natuurlijk bestaat er in moslimwereld een discussie over zo’n Mariadevotie; islamitische theologen steigeren bij de gedachte aan een ‘Mariaverering’.
Maar Jezus’ moeder Maria of Maryam oem ‘Issa is wel de enige vrouw die de Koran bij naam noemt, vaker zelfs dan de Bijbel het doet. Geen enkele rechtgeaarde moslim heeft dan ook problemen met de gedachte aan een voorspraak van Maria bij God. Soera 3,42 van de Koran zegt uitdrukkelijk dat God haar boven alle vrouwen uitverkoren heeft en soera 19 draagt zelfs haar naam.
Maria is niet alleen de moeder van de Kerk , maar ook van de Libanezen en Irakezen. Voor ons is dat vreemd dat Maria in de Moslimwereld geëerd wordt.
Daaruit blijkt allereerst dat de godsdiensten meer met elkaar gemeenschappelijk hebben dan wij denken. Maar erger nog: hoe weinig wij elkaar kennen. Zelfs in een stad als Oss leven christenen en moslims naast elkaar en niet met elkaar. We hebben dezelfde Moeder Maria!
Klik hier voor de foto’s.