(verschenen in het parochieblad jaargang 24, nummer 1)

Misschien vindt u het een vreemde combinatie. Wiskunde produceert toch geen voedsel!

Er zijn wiskundigen die er anders over denken. Zo iemand is Hein Fleuren, oud parochiaan.


Hij heeft Zero Hunger Lab opgericht, een werkgroep om de honger in de wereld tot nul procent terug te brengen. Hij weet ook wel dat het een onhaalbaar ideaal is, maar óók dat je er ver mee kunt komen. Hij heeft ontdekt dat wanneer voedselketens goed georganiseerd worden het beschikbare voedsel beter verdeeld wordt.

Stel: er is een hongersnood door droogte, door oorlog, door een plotselinge natuurramp. Hoe zorg je ervoor dat de getroffen mensen beschikken over voldoende voedsel? Wat is daarvoor nodig? Nu kun je iedere keer het wiel uitvinden, maar dat duurt vaak te lang. Je kunt ook modellen maken van alle factoren die meespelen. Veiligheid, opslag van voedsel, vervoer, havens, markten, lokale agrarische producten, enz. enz. enz. Soms liggen balen rijst in de haven klaar, maar er zijn geen wegen meer. Dan is er een vliegtuig nodig. Soms krijgen mensen tarwe, maar geen olie, zodat er geen brood gebakken kan worden. Je moet wel beide geven.

Hein Fleuren heeft wiskundige modellen ontwikkeld die steeds aanpasbaar zijn voor nieuwe situaties.

In Syrië hebben de Verenigde Naties in 2018

20 % meer mensen kunnen voeden dan voorheen. Ook in Jemen, Somalië en Mali vinden verbeteringen plaats van 15 – 20 %. De wiskundige modellen worden in software programma’s gezet en voor gebruik gereed gemaakt. Door het werk van Hein wordt de voedselhulp in de wereld geoptimaliseerd en worden meer mensen op efficiënte wijze geholpen.

De honger in de wereld is een groot probleem. Toch kunnen we er iets aan doen. Juist in de Veertigdagentijd is het goed om er even bij stil te staan. Als wij nu een vier dagen in de week geen vlees eten dan bespaart dat zoveel voeding voor dieren die ook voor mensen geschikt is. Bijvoorbeeld sojabonen en mais.

Wat kan ik er in mijn eentje nu aan doen? Wat kan ik bijdragen? Niets toch. Wiskundigen kunnen uitrekenen hoeveel voedsel er meer beschikbaar komt voor arme landen als wij versoberen en ophouden meer te consumeren dan nodig is of dan goed voor ons is.

Wiskundigen produceren niets, maar hun modellen verdelen het beschikbare voedsel wel eerlijker en efficiënter. We mogen niet alleen trots zijn op ‘onze‘ Hein Fleuren; we kunnen ook met hem mee doen. Help de honger de wereld uit!

Pastor Tom Buitendijk


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *