(verschenen in het parochieblad jaargang 25, nummer 6)

Beste Tom,

Namens de Titus Brandsmaparochie en natuurlijk ook dekenaat en bisdom, de wereldkerk en de gemeente Oss, wil ik je geluk, liefde en gezondheid toewensen bij je 74ste verjaardag. De overheid ontraadt ons om meer dan zes mensen thuis te ontvangen (ook niet voor een verjaardag) en daarom vieren we het hier waar 80 mensen op anderhalve meter van elkaar kunnen blijven.

Er is in ons land uitgebreid onderzoek gedaan naar factoren die het geluk van mensen bevorderen en daar kwam uit dat het verrichten van vrijwilligerswerk erg gelukkig maakt. Ik begrijp sinds ik dat weet, ook helemaal waarom jij na je pensionering besloot om vrijwilligerswerk te komen doen in onze parochie. Nou moet ik er wel bij vertellen dat het vrijwilligerswerk is, want voor een buitenstaander heeft jouw taak van rond de 60 uur per week veel weg van een overvolle werkweek. Maar goed, jij moet dus ook extra gelukkig zijn.

Je hebt niet graag dat ik het vertel, maar ik vind dat het door de parochie toch geweten moet zijn. Toen ik met bisschop en jouw provinciaal overste sprak over de materiële kant van jouw benoeming in Oss, klonk als uit één mond: salaris hoef je niet te betalen. Hij heeft al AOW. Als je hem vrije kost en inwoning biedt en wat zakgeld, is het gaaf voor elkaar. Kom daar maar eens om in een land waar het gewoon is geworden om al gauw te vragen wat het schuift voor men aan een klus begint.

Jouw tegenprestatie is niettemin een overschep aan initiatief, energie en betrokkenheid. We hebben naast goed verzorgde en goed bezochte zondagsliturgie ook nog twee diensten door de week. Naast het tweemaandelijkse parochieblad en de parochiesite, geef je nog wekelijks Titus Tijdingen uit met actueel, spiritueel nieuws in multimediavorm, want naast leesplezier kun je via Tijdingen en ‘links’ ook luisteren en kijken naar wat kerk en wereld aan moois of interessants te bieden hebben.

Ook probeer je op afstand mensen nabij te zijn door het sturen van kaarten bij kroonjaren, sterfdagen van geliefden of jubilea. Jij probeert op huisbezoek te gaan, vertegenwoordigt het pastorale veld in allerlei groepen die o.a. gericht zijn op armoedeondersteuning, bent lid van de tegenhanger van de quote 500.

Het zomerprogramma en de filmmiddagen zijn jouw initiatief. Met jou zitten we voor een dubbeltje op de eerste rang. Tot vlak voor jouw komst had onze parochie zeven mensen in dienst (veel meer dan de binnenstadparochie van de St. Jan in Den Bosch) en jij doet in je eentje ook nog eens méér werk. Allemaal vrijwilligerswerk. Dus gelukkig ben je al. Ook in deze coronatijd ben jij door blijven dieselen, alsof er niks aan de hand was. Wij zijn dankbaar voor jouw mateloze inzet en je hartelijke betrokkenheid.

Een cadeau wil je niet (want je krijgt al AOW), maar wel goede gaven voor de voedselbank. Elke veertien dagen breng ik drie kratten ondersteuning naar dat adres. Die hebben het dus ook met jou getroffen.

Ik vond in vandaag een mooie aanleiding om je te bedanken voor wie je bent en voor wat je doet. Het jaar dat we vandaag voor je inluiden wordt een spannend jaar voor jou en de Karmel, voor jou en onze parochie, want de vraag naar vrijwilligerswerk op jouw manier, is groter dan het aanbod.

We gaan je daarom toezingen met een LANG ZAL HIJ LEVEN – coronaproof en proberen jou te evenaren. We gaan staan. We zingen zonder onze stem te gebruiken, fluisterend mee met de virtuoze muzikale begeleiding van John Blummel op ‘t úrgel. Kunnen we ook het beste toon houden en maakt het niet zo uit of we ook gelijk beginnen.

In de Karmelzaal gaat het feestgedruis daarna verder met koffie, thee, wat lekkers en natuurlijk een glaasje.

Henk Peters, vicevoorzitter kerkbestuur.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *