(verschenen in het parochieblad jaargang 24, nummer 5)

Een wandeltocht 10 km, 20 km en 30 km  en fietstocht van 30 km ter herinnering aan Titus Brandsma, ereburger van Oss

Titus Brandsma (1881-1942) komt, elf jaar oud, uit de omgeving van Bolsward in Friesland naar het klooster van de paters Franciscanen in Megen. Hij kiest in verband met zijn gezondheid voor een kloosterleven bij de Karmelieten, eerst in Boxmeer en vervolgens in Oss. Tenslotte verhuist Titus Brandsma naar Nijmegen. Hij is in 1942 in Dachau gestorven, omdat hij zich openlijke verzette tegen het nazisme. In de jaren dat Titus Brandsma in Oss woonde (1903-1927) heeft hij veel voor Oss betekent. Titus Brandsma was onder andere betrokken bij het oprichten van de openbare leeszaal en de H.B.S. en hij blies de regionale krant nieuw leven in.

STARTPLAATS VOOR ALLE AFSTANDEN:

Café Wittenberg, Oude Molenstraat 10, Oss

STARTTIJDEN:

Wandelaars tussen 8.00 en 11.30 uur.

Fietsers (30 km route) tussen 9.00 en 12.30 uur.

KOSTEN:

Wandelaars en fietsers vanaf 12 jaar € 4,-.

Leden van wandelbonden € 3,- op vertoon van lidmaatschapskaart.

Jonge deelnemers mogen gratis deelnemen onder begeleiding.

Dit jaar gaan alle deelnemers aan de Titus Tocht eerst richting de ‘Osse hei’, een geliefde wandeling vanuit het Karmelietenklooster in de tijd van Titus Brandsma. De routes gaan naar De Stelt, een gebied waar het  negentiende-eeuwse landschap nog herkenbaar is. In dit gebied wordt nu niet alleen rogge, spelt, gerst en boekweit verbouwd, maar ook hop en cranberries.


Vervolgens gaat de route van de wandelaars langs het Willibrordusputje, waar eeuwenlang mensen naar toe kwamen om genezing te zoeken van koorts en kinderziekten, maar waar nu een nieuwe paddenpoel te bewonderen is.

De 10 km-wandelaars gaan dan door het Docfabos weer terug naar de Sint Jozefkerk.

Even vallen wandel- en fietsroute samen om via de fietsbrug de Graafsebaan over te steken, maar in Herperduin kiezen wandelaars en fietsers hun eigen weg naar café-restaurant De Kriekenput. Vroeger was Herperduin een heide- en stuifzandgebied, maar in de 19e eeuw is het beplant met grove den om het stuifzand vast te leggen en mijnhout te leveren. De route loopt langs het Klompven, dat is ontstaan door zandwinning.

Na de Kriekenput maken de 30 km-lopers een lus over Herpen, waarbij zij een heel stuk over de Erfdijk lopen. Deze binnendijk beschermde vroeger Herpen tegen het water als de Beerse Overlaat in werking kwam. Via Herpen wandelen zij dan weer terug naar de Kriekenput, waar ze weer aansluiten bij de 20km-lopers.

Vanaf de Kriekenput loopt de wandelroute weer door Herperduin richting Ganzenven, een natuurlijk ven, dat in drogere periodes compleet droogvalt en zich daarna in nattere periodes weer vult. De wandelaars lopen langs Openluchttheater Hoessenbosch, waar al 70 jaar toneelvoorstellingen te zien zijn, maar waar  bezoekers ook kunnen genieten van cabaret, muziek, film en evenementen. Daarna gaat het richting Oss, waar eerst een klein stukje industrieterrein doorkruist moet worden om vervolgens weer de Graafsebaan over te steken. In het Docfabos sluiten de 20km- en 30km-wandelaars voor de laatste kilometers aan bij de 10 km.

De fietsroute loopt van De Kriekenput eerst richting Berghem, maar gaat dan de polder in naar Haren. De toren van de 19e-eeuwse Lambertuskerk in Haren is al van veraf te zien, evenals de Alticom-toren voor telecommunicatie bij Megen.

Na Haren wordt de dijk opgezocht en gaan de fietsers naar Megen, langs het Franciscanenklooster, Acropolis (het vroegere gymnasium), het woonhuis van Titus Brandsma en dan langs het Clarissenklooster.

Na Megen gaan de fietsers richting Macharen en terug naar Oss. In Oss voert de route terug naar de startplaats langs twee plekken die nog steeds herinneren aan Titus Brandsma: het monument Vrijheid – Verdraagzaamheid – Vrede en het Heilig Hartbeeld.

We hopen op goed weer deze dag en wensen alle deelnemers veel  wandel en fiets plezier.

Titus Tocht commissie:

Johan Wagemakers, Connie en Huub Raaijmakers en Loek Elemans.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *