Thuis hadden we een mooie polychrome kerstgroep. En elk jaar nam de familie haar intrek in een kunstig gemaakte grot. Als laatste werd dan de kerstengel met haar boodschap “Gloria in Excelsis Deo” boven de ingang gehangen.

(verschenen in het parochieblad jaargang 23, nummer 7)

Daarna werd de kerstboom versierd. Hier kwam een tweede engel in te hangen. Zij was Nederlandstalig en droeg een banier “Vrede aan alle mensen van goede wil”.  Mijn vader zorgde er dan voor dat er een lampje boven haar hing, zodat de boodschap goed leesbaar was.

Maar ja, als je bijna een jaar in een doos op zolder hebt gelegen en je collega boven de grot kijkt vrij de kamer in, dan wil je zelf ook wel iets van de wereld zien. Nu kunnen gipsen engeltjes niet zo goed vliegen.En zo vonden we op een ochtend het engeltje onder de boom. Een vleugel en een armpje afgebroken en het banier waarop ze zo trots was, ook gescheurd.

Tweecomponentenlijm bestond nog niet, maar pa was heel handig. Er werden een paar gaatjes geboord en met ijzeren pinnetjes, wat gipsen engelengeduld werd de reparatie ter hand genomen. Nog wat lak er op en twee dagen later hing ze als vanouds weer te stralen in de boom. Alleen het dunne banier kon niet goed gerepareerd worden. Door de n van “mensen” bleef   scheur zichtbaar.

Voor mijn moeder was dat geen probleem. “Vrede voor alle gebroken mensen van goede wil” vond ze wel toepasselijk.

Vóór alles wensen wij u vrede. Vrede in de komende Kersttijd en Vrede in het nieuwe jaar.


Pastor Tom Buitendijk

Pastor Tom Buitendijk

Pastor Tom Buitendijk is pastor van onze parochie, vormt samen met pastoraal werker Leon Teubner het pastoraat, en is voorzitter van het parochiebestuur. Meer informatie en biografie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *