VAN DE REDACTIE

Herfst

Gerard Cox zong het in ‘73: “Het is weer voorbij die mooie zomer”. Je gaat nog vlug een weekje nazomeren in de Ardennen en bij terugkomst is het echt herfst. De lucht ruikt weer fris, sloten en plassen vullen zich met nieuw water. Eindelijk, want zo mooi was die zomer niet.

De mais verdroogde terwijl je er naar keek. Planten bleven klein en vormden veel te vroeg veel kleine vruchten. Boeren hebben daar een mooi woord voor. “Noodrijp”. De stress voor planten is dan zo groot dat deze terugschakelen naar de meest basale functie; zorgen voor nageslacht. De groei wordt afgeremd, bladen verdorren al en alle energie wordt besteed aan de vorming van vruchten en zaad.

Bomen hebben daar minder last van. Voor bomen hoeft het allemaal niet in dit ene jaar klaar te zijn. De hoogste prioriteit voor hen is dan ook overleven. Daarvoor moet je:

  1. goed geworteld zijn en
  2. beslissen wat echt belangrijk is

In parken en bossen regent het al weken nootjes, eikels en kastanjes. Veel te vroeg en veel te klein. Niet belangrijk, volgend jaar is er weer een kans. Bladeren verkleurden al een maand voordat het herfst werd. Niet belangrijk, volgend jaar krijgen we weer nieuw blad. In 2018 wordt er maar een klein beetje hout gevormd en dat is keihard. Volgend jaar beter.

Dus als u een dezer dagen een eigenwijze krasse knar of ouwe bes tegenkomt, zogezegd in de herfst van hun leven, dat zijn overlevers. Ongetwijfeld hebben ze zware tijden gekend, hete zomers en ijskoude winters. Maar ze zijn  goed geworteld en weten wat belangrijk is. Ze hebben misschien alleen wat minder haast dan jij en ik. Lukt het vandaag niet, dan is er morgen weer een dag.

Deo volente.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *