Om het gedachtegoed en de herinnering aan Titus Brandsma levend te houden, nadat hij in 2015 tot ereburger van de gemeente Oss is benoemd, heeft een kleine werkgroep het initiatief genomen een wandeltocht te organiseren. Op zondag 23 september a.s. vindt de Titus Tocht voor de derde keer plaats. Het is een gevarieerde wandel- en fietstocht die dit jaar vanuit twee verschillende startplaatsen wordt georganiseerd. De Titus Tocht is een herinnering aan de karmeliet pater Titus Brandsma, gestorven in 1942 in Dachau, omdat hij zich verzette tegen het nazisme. Onderweg komen we bij plaatsen waar Titus heeft gestudeerd, gewerkt, gewoond en gewandeld.

( verschenen in parochieblad jrg23 – nr5)

Vorig jaar waren de deelnemers erg enthousiast over de gekozen wandelroutes en fietstochten. Naast de fietsroute en  de wandelroutes met als eindbestemming Megen, is er nog een alternatieve route van 10 of 20 km door het groene buitengebied van Oss

Starten vanuit de St. Jozefkerk

Gestart kan worden vanaf de St. Jozefkerk in de Oude Molenstraat voor:

*De wandelafstanden van 10 of 20 of 30 km.

Wandelaars kunnen vertrekken tussen 08.00 en 11.00 uur.

*De fietstocht van 30 km.

 Fietsers kunnen vertrekken tussen 09.00 -12.00 uur.

Nieuw route naar Megen

Vanuit Haren kan via een kortere route van 10 km of 20 km naar Megen gewandeld worden.

Dit kan vanaf: Gasterij ´tHuis, Lietingstraat 60, 5368 AC Haren.

Onderweg zijn er voldoende rustplaatsen zoals Gasterij ´tHuis´ in Haren, ´Op de poort´ in Megen, Bierbrouwerij in Oijen, ´‘t Vunderke´ in Macharen.


In Megen kan bovendien de Hof van Lof worden bezocht. Ook in het Clarissenklooster kan een foto expositie van de familie Brandsma worden bekeken. Een zus van pater Titus, zuster Maria, woonde daar tot 1939.

Alternatieve tocht van 10 of 20 km

Door de groene gordelstrook tussen Oss en Heesch, dus meer ten zuiden van Oss.

Ook in dit gebied fijn wandelen met voldoende rustplaatsen, mooie  afwisselende natuur;

zoals de hei rondom de Naaldhof, de Stelt met  Tuinderij Van Tosse, de Geffense bosjes en het bijenmuseum ”Ecopoll” in Geffen.

Wandelaars en fietsers betalen € 4,- en kinderen tot 12 jaar gratis.

U wordt van harte uitgenodigd om de wandelschoenen aan te trekken of de fiets te pakken.

Walk of peace

Vanwege de inzet van Titus Brandsma voor de vrede en goede betrekkingen met Duitsland is aansluiting gezocht bij vredesorganisatie Pax die op de laatste zondag van de Vredesweek een Walk of Peace organiseert.

www.titustocht.nl

.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *