Sinds vorige week is het dak van ons kerkgebouw voorzien van zonnepanelen.
Misschien vragen parochianen zich af waarom er zo nodig panelen op het dak gelegd moeten worden en of het geld niet beter besteed kan worden?

Het antwoord daarop is gemakkelijk te geven. Zonnepanelen leveren een rendement van ca 10% van de investering op. Waar krijg je dat op dit moment op een spaar- of beleggingsrekening?

Het Bisdom vond het ook een prima investering en dus zijn op 20 oktober jl. 68 zonnepanelen op het platte dak van de kerk gelegd en vanaf 21 oktober zijn ze al actief. Bij bewolkt weer geven ze natuurlijk wat minder, maar als de zon zich laat zien, schiet het opgewekte vermogen nu in het najaar omhoog naar ca. 10 kW. In de zomer mogen we bij zonnig weer een vermogen van ca. 15 kW verwachten. Met dit vermogen zullen we ongeveer 80% van ons elektriciteitsverbruik zelf opwekken.

Via een app kunnen we (zelfs op de mobiele telefoon) elk moment volgen hoeveel energie er van boven komt en wordt het zelfs omgerekend naar bespaarde CO2 en hoeveel bomen we besparen.

Op de website van de parochie zal regelmatig vermeld worden hoeveel kWh we opgewekt hebben en hoeveel we bespaard hebben.

Als Fairtrade parochie zijn we nu dus nog groener geworden.

Harry Faassen


1 reactie

Avatar

renepetersoss · 26 oktober 2015 op 21:46

Kijk, dat is nu eens een positief bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *