(verschenen in het parochieblad jaargang 25, nummer 7)

Mijn naam is Vera van Pelt. Ik ben 22 jaar en Neerlandica. Afgelopen zomer heb ik voor de masteropleiding ‘Neerlandistiek’ (Universiteit Utrecht) een afstudeerscriptie geschreven over discussies rond religieuze feestdagen.

Het einde van het jaar nadert en langzaamaan komen de feestdagen in zicht. Hoewel de Kerstdagen er dit jaar anders uit zullen zien dan gewoonlijk, zal één jaarlijkse traditie ongetwijfeld terugkeren: de discussies rondom de kerststollen dan wel feeststollen. Een voorbeeld van zo’n discussie is toen supermarktketen Lidl in 2019 onder vuur kwam te liggen omdat het woord ‘kerst’ uit hun winterfolder (of is het kerstfolder?) was ‘verbannen’. Vooral de voorpaginatekst ‘feest in ’t land’ zorgde voor veel ophef.

De Lidl-discussie staat niet op zichzelf, maar kan in verband worden gebracht met eerdere soortgelijke discussies. Zo kreeg de NPO in 2016 veel kritiek toen bleek dat het woord ‘kerst’ niet voorkwam in hun decemberreclamespotje. Het ‘neutraliseren’ van christelijke feestdagen werd door sommige politici ervaren als een aanslag op de waarden en tradities die aan de Nederlandse samenleving ten grondslag zouden liggen. Zo zei Mark Rutte dat “we in Nederland Kerstmis vieren en ons niet moeten schamen voor de Nederlandse cultuur”.

Een opvallende bevinding is dat in dit soort discussies voornamelijk politici en niet-gelovigen aan het woord komen. Het is erg paradoxaal dat er in tijden van secularisering juist door deze twee groepen wordt teruggevallen op christelijke tradities om ‘de’ Nederlandse identiteit te beschrijven. De kerken in Nederland lopen leeg, maar men wil blijkbaar niet dat er aan de christelijke feestdagen wordt getornd.

Het perspectief van christenen is tot nu toe juist tamelijk onderbelicht gebleven, terwijl het nota bene discussies over religie betreft. Nog een paradox dus. Ik ben benieuwd of die stem dit jaar wél aandacht krijgt in dergelijke discussies. Want wat vinden christenen eigenlijk van dit soort discussies? Wat vindt u?


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *