(verschenen in het parochieblad jaargang 23, nummer 7)

Zoals U waarschijnlijk hebt opgemerkt, is het Titus beeld vanuit de Maria kapel verhuisd naar een plaats achter in de kerk.
Dit bijzonder mooi in brons uitgevoerde hoofd van Titus, is ontworpen en gemaakt door zuster Jesualda, van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw van Tilburg.

Falco Thuis, ons welbekend, was in de negentiger jaren van de vorige eeuw nogal zeer bij onze parochie betrokken en hij heeft in die tijd meer aandacht voor Titus Brandsma gepromoot.
Zuster Jesualda heeft toen uit dankbaarheid voor de steun van enkele karmelieten aan de orde van de zusters van liefde in Tilburg o.a.dit prachtige kunstwerk geschonken aan onze kerkgemeenschap. Dit is gebeurd in de jaren 1996-1998.

Titus stond aanvankelijk in de hal van onze kerk, maar waarschijnlijk tijdens de verbouwing van de kerk (in 2010 fusie jaar) is hij verhuisd naar de Maria kapel. Hij stond daar al die tijd een beetje op een onzichtbare plaats. Wel met een ruim overzicht van de kapelruimte en dichtbij Maria waar hij een groot bewonderaar van was.

Zonder de voorgeschiedenis te kennen, zoals hiervoor beschreven, heb ik bij het bestuur voorgesteld om Titus uit de kapel te halen en een meer prominente plaats in ons midden te geven.
Wij zijn tenslotte “Titus Brandsma “ parochie. Laat het zien. Na overleg en overwegingen hebben we niet voor de hal, maar voor de kerk gekozen. Een mooie rustige plaats, wel goed zichtbaar. Er is een ontwerp gemaakt om deze plek te markeren. De eerste fase, een uitkragende consoleplaat,is gereed. De bevestiging op deze hardstenen plaat is technisch zeer knap. Op een punt zodat het beeld rondom goed zichtbaar is.

De volgende fase is een natuur stenen kolom, evenals de console, met daarop een glasplaat met ruimte om kaarsen te plaatsen en een doorzichtig driehoekig object, visueel in de vorm van een pen, waar aan iedere zijde teksten van Titus aangebracht kunnen worden. Dit alles staat op een schijf die je met een eenvoudige beweging kunt ronddraaien, zodat alle tekstengoed leesbaar zijn.

Wij hopen dat U vaak op deze plaats met veel devotie, liefde en inspiratie, aandacht aan Uzelf en aan Titus Brandsma geeft.

Loek Elemans


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *