Welke vakantiebestemming we dit jaar ook gekozen hebben of nog gaan kiezen, ver weg of dichtbij, de eindbestemming van onze reizen is voor ons allemaal gelijk: THUIS. We gaan op weg om te ontdekken dat het toch nergens beter is dan thuis. Als je wilt ontdekken wat je het meest gelukkig maakt, dan hoef je dus niet persé ver te gaan.

Rabbi Eisik had ooit een bijzondere droom. Hij woonde in Krakau, maar droomde dat een eind weg in Praag onder de brug naar het paleis, een schat te vinden zou zijn waarmee hij zijn geluk niet op zou kunnen. Vlak daarna droomde hij dat nog een keer en toen hij dat een derde keer droomde, vertrok rabbi Eisik inderdaad naar Praag. De bewuste brug had hij snel gevonden, maar daar stond bewaking bij en hij durfde niet onder hun ogen aan het graven te slaan.

Toch kwam hij elke morgen naar die plek en bleef er tot de avond rondhangen in de hoop dat hij in een onbewaakt moment…… Dat viel natuurlijk op en een van de bewakers sprak hem aan en vroeg vriendelijk of hij iets zocht of misschien op iemand wachtte. Rabbi Eisik besloot hem maar eerlijk het verhaal te vertellen van zijn droom.

De bewaker barstte in lachen uit:

“Je bent om een droom helemaal naar hier toe gekomen? Wie vertrouwt er nu op dromen. Dan had ik zeker ook op pad moeten gaan. Ik had namelijk eens een droom dat ik naar Krakau moest reizen en daar zou in het huis van ene rabbi Eisik onder de haard een schat begraven liggen! Ik zag mezelf al alle huizen open breken want in  Krakau heten wel erg veel mensen Eisik. Geen beginnen aan. Ik ben thuis gebleven.”

De rabbi boog diep, keerde terug naar huis en groef de schat op die verborgen lag onder zijn eigen haard.

Ik weet niet welke dromen je naar den vreemde hebben gebracht, of wat reisfolders je hebben voorgespiegeld: welkom terug in Oss – weer thuis – en ik hoop u daar de schatten van uw dromen ook weer hebt getroffen. Bij dat gevoel van weer thuis komen hoort hoop. Ik hoop ook voor onze geloofsgemeenschap. Voel je weer thuis!

Henk Peters
Parochiebestuur


Henk Peters

Henk Peters

Henk Peters is sinds 2016 vice-voorzitter van het parochiebestuur van de Titus Brandsma Parochie Oss.Meer informatie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *