Omdat we een paar maanden terug al kennis hadden gemaakt, viel de Udense Willemien Donkers met de deur in huis door te zeggen dat haar geloof de motor is die het hulpverleningsapparaat van Caritas St. Petrus Uden op stoom houdt. Want haar geloof reikt woorden van waarde aan die er toe doen als: omzien naar je naaste, ontferming, vergeving. Want geloven moet je DOEN anders is het holle prietpraat.

Getroffen door een preek

Vijfentwintig jaar geleden werd ze geraakt door een zondagse preek die haar in de benen hielp om te doen wat ze gelooft. Want ze gelooft niet in een wereld van ieder voor zich. We zijn zonder de ander nergens. Mensen hebben elkaar nodig en moeten beseffen dat ze ook altijd kunnen rekenen op de betrokkenheid van de Ander, hun “onzichtbare Vriend, God”. Hij is er in elke uitgestoken hand, in ieder troostend en bemoedigend woord, is de overtuiging van Willemien en dat steekt ze niet onder stoelen of (kerk)banken.

Hogere boekhoudkunde

Voor Willemien begon het met schuldhulpmaatje worden van een paar gezinnen die door de bomen het bos niet meer zagen: zoveel schulden en alle overzicht kwijt. Zij is de vrouw van een ondernemer en doet zelf nog de gecompliceerde administratie van hun groeiend bedrijf. Wat stelt daarmee vergeleken de boekhouding van een gezin met schulden dan voor, dacht ze. Dat viel fors tegen. Want het is niet gemakkelijk met een inkomen van 120% van de bijstandsnorm rond te komen en ook nog je schulden af te lossen. En probeer maar eens je weg te zoeken in de wirwar van regeltjes en toeslagen zonder fouten te maken. En hoe om te gaan met starre regelgeving van een paar euro’s te veel inkomen waardoor je geen recht (meer) hebt op bepaalde toeslagen. Willemien is niet van het “pamperen”. Ze knalt er bij de overheid tegenaan als ze daar hun hart lijken te hebben verloren. Maar ze is ook niet mals als ze op de kassabonnetjes van haar hulpvragers ontdekt dat ze onnodig een paar eurocenten hebben uitgegeven aan een wegwerptas: nergens voor nodig!

Wonderbaarlijke vermenigvulding van spullen

Willemien blijkt in haar optreden voor zorgondersteuning een vrouw met ondernemersbloed. Ze wordt opstandig als mensen stuk lopen op regels en wetten. Die zijn er immers voor om mensen te beschermen, niet om hen dwars te zitten. En arme ambtenaren die er anders over denken! Al gauw gaat Willemien in natura helpen met goeie spullen die mensen niet meer nodig hebben of kleding waar ze zijn uitgegroeid. Om in Bijbelse sfeer te blijven het is een wonderbaarlijke vermenigvuldiging van spullen waar andere mensen mee gered zijn: kleding in allerlei soorten en maten, bedden, schoenen, gordijnen, fietsen, speelgoed, lakens, dekbedden, (para)medische materialen of rollators enz. De vroegere Piuskerk bomvol met spullen die met Liefde worden afgegeven door mensen die ze niet meer nodig hebben.

Logo van Stichting Caritas Uden
Stichting Caritas Uden — Een tweede leven voor textiel, kleding en schoeisel.

Drie jaar lang krijgen mensen die bij Caritas Uden hebben aangeklopt voor ondersteuning, twee keer in de maand de kans om gratis te komen winkelen tussen de spullen die zijn ingebracht. De vroegere biechtstoel als paskamer. Haar klantenbestand bestaat uit 400 personen die in armoede moeten leven, maar ook aan die situatie wat willen proberen te doen. De goeie God en Willemien hebben daarbij dertig paar vrijwillige handen ter beschikking die al jarenlang enkele dagdelen per week kleding sorteren, zaken repareren. “Echt”, zegt Willemien: “De mensen zijn nog niet vergeten dat we een beetje voor elkaar moeten zorgen maar ze moeten er wel aan herinnerd worden!”

Toch de gebakken lucht van meer, meer, meer verpest wel het klimaat van omzien naar elkaar.

“De mensen zijn nog niet vergeten dat we een beetje voor elkaar moeten zorgen maar ze moeten er wel aan herinnerd worden!”

— Wilhelmien Donkers van Caritas Uden

Van vrachtwagens tot tandartsrekeningen

Toch, niet alleen mensen in armoede uit Uden en omgeving en vluchtelingen doen niet tevergeefs een beroep op het grote hart van de Udense Caritas vrijwilligers en donateurs. In de 25 jaar dat dit project van Liefde voor de naaste draait, zijn er 221 vrachtwagens volgepropt met hulpgoederen als bedden, dekens, lakens, kleding enz. vanuit de Caritas Uden naar Roemenië gegaan en is Uden ook de doorvoerhaven van hulpgoederen die door de Belgische broeder Willy worden ingezameld voor Roemenië. En dan weet deze onderneemster nog een leuk bedrag voor noodhulp te halen uit de verkoop van niet meer te gebruiken kleding en textiel (“Het is geen waardige hulp om mensen rommel in handen te stoppen”.). Tandpijn (laten) verhelpen met de belofte dat Willemien wel gaat onderhandelen over de tandartsrekening, is een voorbeeld van die noodhulp.

“Wij zullen best voor een bepaald percentage onterecht te hulp schieten”, meent Willemien maar ik maak me drukker om de grote groep mensen die hulp nodig hebben maar er niet om durven vragen. Mensen ervaren armoede als iets van eigen schuld en schamen zich er voor uit te komen. Rond de viering van het zilveren jubileum van Caritas Uden stond er een levensgrote wensboom voor hun pand. Mensen konden er “ongezien” en bij nacht en ontij hun wens of verlangen in hangen. Van een bezoek aan de kapper of pedicure tot een bezoek aan de bioscoop of attractiepark Hemelrijken. En caritas Uden koppelt daar de mensen of instanties aan die gratis aan die wens willen voldoen. “En die zijn altijd te vinden”, weet Willemien.

Een bos aan hulpvragen

“Ik ben maar bang dat je er een Willemien artikel van gaat maken”, zegt ze wat ongerust als ik ga vertrekken. Maar ik kan net als Uden niet om Willemien heen. Ze zijn er daar ook niet gerust op. Want als de inspirerende aanjaagster van Caritas in Uden het ooit (noodgedwongen) moet laten afweten….. In de wensboom voor het gebouw hing ook een wens voor een nieuwe bestelbus voor Caritas Uden want de huidige rammelkast is over de houdbaarheidsdatum. Wie voelt zich geroepen aan die wens te voldoen? Want die wensboom moet het bos aan hulpvragen in beeld brengen. Toch?

Henk Peters


Henk Peters

Henk Peters

Henk Peters is sinds 2016 vice-voorzitter van het parochiebestuur van de Titus Brandsma Parochie Oss.Meer informatie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *