Morgenavond is er in onze kerk een bijeenkomst georganiseerd om verhalen te horen van vluchtelingenwerk en om hen een cheque uit te reiken. De krant heeft erover geschreven en hem in verband gebracht met de onrust in Oss over de Braakstraat. Het kan zijn dat politieke extremisten willen betogen of de kerk in willen. Dat voelt angstig. Mijn eerste reactie is dan ook, misschien moeten we de bijeenkomst afgelasten. Er zullen toch wel niet zoveel mensen komen…


Inhoud


Schatplichtig aan Titus

En dan zit ik vandaag hier en denk ik na over de waarden van Titus Brandsma, die zijn leven heeft gegeven voor respect en vrijheid van meningsuiting. Als ik dan naar buiten kijk, realiseer ik me, dat we heel langzamerhand onze vrijheid aan het verliezen zijn, omdat de extremisten ons intimideren. Zware woorden … maar het lijkt een stil afglijden naar de verkeerde kant.

Zo moet het toen ook geweest zijn, elke dag een stukje meer kwijt van je vrijheid, heel langzamerhand … en nooit was het erg genoeg om tegen in opstand te komen.

We houden elkaar rechtop

Het voelt niet goed. Wij hoeven niet eens bang te zijn voor deportatie of lichamelijk geweld en toch heb ik al wat schrik om morgenavond te komen. Maar ik heb besloten dat het nu het moment is om rechtop te staan en elkaar aan te kijken en het besluit te nemen. Als David, die besluit om het op te nemen tegen Goliath.

Ruimte voor liefde

Het hoeft niet groot te zijn, het is geen gevecht, maar het is een onverzettelijkheid, dat ik de ruimte neem om in vrijheid en met respect voor anderen bij elkaar te kunnen komen om te belijden waar ik in geloof, naastenliefde.

Ik wil jullie vragen om elkaars hand te pakken en om vanuit de kracht die wij samen hebben te besluiten om ieder 10 mensen te benaderen uit familie of vriendenkring om morgenavond samen naar onze bijeenkomst te komen.

Zo dragen we samen bij aan het geluid van Titus Brandsma.
Henk Peters


Henk Peters

Henk Peters

Henk Peters is sinds 2016 vice-voorzitter van het parochiebestuur van de Titus Brandsma Parochie Oss.Meer informatie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *