Het is maandagavond 8 Juni 2015 en Ben Wolbers is naar ons toegekomen om een verhaal te vertellen over waarden in de Karmelregel en karmelitaanse spiritualiteit. De bijeenkomst vindt plaats in het kantoorgebouw van Geurts aan de Verdistraat. Dit gebouw is het vroegere klooster van de karmelieten. Dan is het wel een logisch gevolg dat het een feest van herkenning is geworden. Sommige karmelieten hebben daar gewoond en andere parochianen zijn daar vroeger ter kerke gegaan. En ik… heb stiekem rondgeneusd waar ik niks te zoeken had.

Er waren circa 70 mensen gekomen om naar het verhaal van Ben Wolbers te luisteren en volgens mij hebben ze er geen spijt van. Het gaat over het ontstaan van de Karmel op de Karmelberg en het gaat over het ontstaan van de regel die later in een gekalligrafeerde versie te zien is, en het gaat over de uitstraling van de Karmel.

Foto van de door Arie Trum gekalligrafeerde Karmelregel waar de tekst in de vorm van een kruis is uitgelegd en het midden een lege cirkel, dat symbool staat voor een niet te benoemen god.
Gekalligrafeerde Karmelregel door Arie Trum

De gekalligrafeerde versie van de Karmelregel is prachtig om te zien. Het voornaamste is het lege midden. Het symbool voor een niet te benoemen God. Een God die door Levinas aangeduid wordt als “een spoor” dat achtergelaten wordt. Dan spreekt Ben over de beleving die je als Karmeliet hebt als je God tot je toe laat. Je wordt er gelukkig en blij van. En dat gevoel wil je heel graag aan andere mensen doorgeven. Je voelt het tot diep in je ziel. Ziel is een ouderwets woord, maar het is de kern van ons bestaan.

De mensen zaten ademloos te luisteren en lachten als er een grapje gemaakt werd. Iedereen kon voelen dat de sfeer er één was zo als je het maar zelden tegen komt. Harmonie en liefde werden er uitgestraald, en iedereen voelde die  liefde van God, omdat Ben Wolbers in staat was die liefde over te brengen, en alle mensen werden vervuld met deze liefde.

Elk mens ging met een liefdevol hart en een blij gevoel weer naar huis. (Misschien om het daar weer uit te dragen) Dank aan Ben, dank aan alle mensen, ik heb er van genoten.

Guusje Meurs


1 reactie

Avatar

renepetersoss · 15 juni 2015 op 13:53

Jammer dat ik er niet bij kon zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *