In de tradities van de kerken is er altijd gebeden om arbeiders voor de wijngaard des Heren. Bedoeld werden priesters en religieuzen. Dat gebed is tot de jaren zestig van vorige eeuw rijkelijk verhoord. Maar bidden is niet hetzelfde als het doen van een bestelling. Ook na de jaren zestig werd dit gebed verhoord met de enthousiaste inzet van duizenden vrijwilligers waar onze parochie met ruim 200 vrijwilligers fors in bij draagt.

Je komt onze parochianen niet alleen tegen in liturgische taken van onze gemeenschap of bij organisatorische opdrachten. Ze zijn ook schuldhulpmaatje of ondersteunen mensen met terminale thuiszorg of bij de zonnebloem en Het Osse Inloophuis. Ik zou willen zeggen dat we elk talent kunnen gebruiken als het maar met hart en ziel wordt ingezet.

9.000 brieven en 4.000 enveloppen

De maanden januari en februari zijn veel mensen actief geweest om de parochie weer een jaar aan inkomsten te helpen die nodig zijn om onze gemeenschap draaiende te houden. Er zijn negenduizend brieven gevouwen, vierduizend enveloppen gestickerd en bezorgd en het was een af en aan lopen van vrijwilligers die hun jaarlijkse bijdrage kwamen leveren door daarbij te helpen.

Onze jong hebben ons nodig

We hopen en vertrouwen dat deze moeite van velen wordt beloond. Maar we worden samen ook oud. Anders dan velen denken doen jongeren echt nog steeds mee met het zorgzaam omzien naar hun naasten, maar ze hebben wel veel ballen in de lucht te houden: hun gezin moet draaien, ze werken samen buitenshuis, hebben nog al eens een één-ouder-gezin en ze hebben méér te doen dan ze tijd hebben. Zonder inzet van hun ouders (ons dus) zouden ze het zelfs niet redden. We helpen met de opvang van onze kleinkinderen, springen bij in hun huishouden of onderhouden hun tuin.

Terwijl onze vitale groep uitdunt 

Het is onredelijk van onze jongeren te verwachten dat zij een fors deel aan vrijwilligerstaken op zich kunnen nemen. Ze hebben al meer dan genoeg aan zichzelf. Zoals ik vertelde zijn ruim 200 mensen actief in onze parochie. Daar zitten uitermate vitale tachtigers en zelf negentigjarigen bij. Elke keer als er eentje van die vitale groep komt te overlijden blijft zijn of haar stoel leeg. Kan die taak dus niet meer gedaan worden. Bij de vrijwilligers zitten ook net gepensioneerde godenzonen en dames met de vitaliteit van de jeugd, maar die mogen ook niet overbelast worden want dan gaat het plezier in het vrijwilligerswerk verdampen. Overvragen in dit leven leidt immers vroeg of laat tot overgeven!

Kom ons alstublieft helpen!

We zoeken daarom méér vitale jongeren die nog niet lang gepensioneerd zijn en hun pensioentijd niet willen vullen met alléén golfen, bridge, vakantie en tennis.

We willen toch niet afgeschreven worden en onze dagen alleen nog hangend voor TV of achter de geraniums doorbrengen? Kom alstublieft helpen; er is genoeg te doen waar niet alleen anderen plezier van kunnen hebben. “Er nog toe doen”, maakt je leven zinvol.

WORDT DUS VRIJWILLIGER BIJ DE TITUS BRANDSMAPAROCHIE. WE ZITTEN OM HULP TE SPRINGEN!

Henk Peters,
Parochiebestuur


Henk Peters

Henk Peters

Henk Peters is sinds 2016 vice-voorzitter van het parochiebestuur van de Titus Brandsma Parochie Oss.Meer informatie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *