Lieve eerste communicanten, beste familie van deze kinderen, parochianen, de dag van je eerste Communie is een belangrijke dag in je leven. Van een klein kind wordt je nu ineens een groot kind dat mee mag doen in de kerk.  Je bent door een poort gegaan. Je bent een nieuw land binnen gegaan. In verhalen hebben jullie gehoord wat voor land dat nieuw land is.  Waar dat nieuwe land is , kun je niet een twee drie aan wijzen. Het is niet ergens anders dan waar jij bent. Het nieuwe land is daar waar jij leeft in de Geest van Jezus, wanneer jij doet wat Hij heeft voorgedaan, waar jij net zoals Jezus om andere mensen geeft.
In het nieuwe land willen alle kinderen graag met elkaar spelen. Niemand hoeft aan de kant te blijven staan. Iedereen mag mee doen. Als je op het schoolplein iemand in een hoekje ziet staan, dan ga je er naar toe en dan zeg je: Wil je mee doen?
In het nieuwe land willen alle kinderen graag delen. Het is helemaal niet leuk als jij een kast vol speelgoed hebt en een ander kind heeft maar een klein knuffeltje. Spelen is het leukst met elkaar en van speelgoed delen word jezelf blij.
In het nieuwe land willen alle kinderen in vrede met elkaar omgaan. Dat lukt niet altijd want kinderen maken ook weleens ruzie. Dan worden ze boos op elkaar en dan kijken ze elkaar niet meer aan. Het beste wat je kunt doen , is ook het moeilijkste: naar elk toegaan en zeggen: zullen we het goed maken?  Wil jij mij vergeven, dan vergeef ik jou!
Ik zeg nu wel dat alle kinderen in dat nieuwe land samen spelen, samen delen in vriendschap leven en elkaar vergeven, maar dat geldt ook voor de grote mensen.
Meer nog: het zijn de ouders die hun kinderen op weg zetten naar een samenleving die zo goed is dat God kan zeggen: hier leven de mensen zoals ik bedoeld heb.  Hier leven de mensen als zussen en broers van elkaar in vrede en vrolijkheid.
Als je ouders bij de doop van hun kinderen vraagt: wat wil je je kinderen meegeven? Dan zeggen ze vaak: eerlijkheid, respect voor elkaar, dat alle mensen gelijk zijn, dat je iedereen moet helpen, dat God er voor hen is als bron van leven.
Misschien, beste ouders, hebben jullie ook acht jaar geleden zoiets gezegd.
Vandaag bij de Eerste Communie van jullie kinderen hebben de kinderen zelf al stappen naar dat nieuwe land gezet. Ze zijn door de poort gegaan naar een nieuwe samenleving waarin eerlijkheid, respect gelijkwaardigheid en vriendschap de belangrijkste waarden zijn. Jullie kinderen worden deel van een parochiegemeenschap die deze waarden wil beleven in Jezus’ Geest.   Onze gemeenschap komt iedere zondag samen om een verhaal uit de bijbel te horen, om aan Tafel het brood van Jezus te breken en te delen.
We komen samen om op zondag te vieren hoe het leven van maandag tot en mat zaterdag zijn kan. De kerk is een oefenplaats om in de samenleving in vriendschap en liefde met elkaar te leven.  Vandaag hebben we voor het eerst 19 kinderen welkom geheten aan de tafel van Jezus.  Vanaf nu zijn deze kinderen met  jullie als hun ouders iedere zondag welkom. Omdat het vandaag de eerste keer is, is het extra feestelijk. Ik wens alle kinderen, ouders, familie en parochianen een fijne feestdag!


Pastor Tom Buitendijk

Pastor Tom Buitendijk

Pastor Tom Buitendijk is pastor van onze parochie, vormt samen met pastoraal werker Leon Teubner het pastoraat, en is voorzitter van het parochiebestuur. Meer informatie en biografie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *