Overweging 15-11-2020

Lieve Communicanten, ik heb een gekke vraag aan jullie.

Doe je ogen stijf dicht en zeg tegen je zelf: Ik ben het mooiste brood.

Ja, nu: ogen dicht. Grote mensen mogen ook mee doen. Zeg tegen jezelf:

“ Ik ben het mooiste brood. Ik ben het mooiste brood”.

Allemaal gedaan?  Luister nu maar naar het verhaal.
Een bakker haalde ‘s morgens vroeg de broden uit de oven om die in de etalage te leggen. Dan konden de mensen van het dorp een brood kopen.

Maar ineens zag hij dat er één brood was dat helemaal perfect gebakken was. Een mooi ronde glanzende korst; de zijkanten gelijk; de onderkant mooi glad.

“Dat is het mooiste brood dat ik ooit gebakken heb! “, zei de bakker en hij liet het aan zijn vrouw zien. Die zei meteen: “dat is een brood voor de koning.”  “Een goed idee”, zei de bakker.

Maar eerst legde hij het brood in de etalage.

Hij legde het naast een bruin brood dat ook wel mooi was.

“Ik ben het mooiste brood”, riep het mooiste brood uit.

“Jij bent maar ordinair bruin brood”.

Een krentenbol zei:  “Hoe kan het nou lekker zijn, er zit geen krent in”. “Stomme bol, er horen geen krenten in te zitten ”, zei het mooiste brood boos.

Een wit puntje zei: “ Je moet wel een erg stevige korst hebben”.

“Jij, jij bent een slappeling”, zei het mooiste brood.

Het werd steeds rumoeriger in de etalage. Gelukkig konden de mensen die buiten stonden, dat niet horen. Wel bleven ze  voor de etalage staan kijken.  Een deftige mevrouw ging naar binnen en zei: “bakker, ik wil dat mooie brood daar”. Maar de bakker zei: “Dat breng ik morgen naar het paleis. Het is voor de koning,. Het is niet te koop. “

“Jammer”, zei de deftige vrouw, “ik heb een lunch met belangrijke vrienden. “

Het mooiste brood gloeide van trots. Hij kreeg het er warm van.

De volgend dag deed de vrouw van de bakker een prachtige strik om het mooiste brood. De bakker legde het voorzichtig in de mand en fietste naar het paleis. Hij vroeg aan een lakei:

“ Mag ik aan de koning mijn mooiste brood laten zien. Mooier dan dit brood heb ik er nog nooit een gebakken.”

De lakei zei: “De koning is druk met regeren. Hij kan u niet ontvangen. Ik zal het wel aan nemen en op tafel zetten.”

De lakei nam het brood aan. Hij rook er even aan en zei:

“Nou bakker, Het ziet er heel mooi uit. Maar het is niet vers meer. Het is al een dag oud”.   “Ach “, dacht het mooiste brood, “als de koning mij ziet dan vergeet hij dat wel dat ik een dag oud ben.”

De lakei nam het brood aan en legde het bij de andere broden in de keuken.

Hij vond de andere broden ook wel mooi zodat hij vergat het mooiste brood op tafel te brengen. De andere moeten eerst op.
Pas de derde dag nam hij het brood mee naar binnen op een mooie schaal. 

De koning keek ernaar en zei: “haal de strik er maar af.

“Ik lust er wel een sneetje van”. De lakei pakte een mes en wilde het kapje eraf snijden.

Het mooiste brood zei bij zichzelf:  “Ik ben hier om bewonderd te worden; niet om opgegeten te worden. Ik laat me niet in sneetjes snijden”.

De lakei raakt met het mes  het brood aan en ineens werd het brood keihard.   “Wat gek “, dacht de lakei. “een brood moet je toch kunnen snijden. Een brood dat niet gegeten kan worden, dient nergens toe. Zulke broden hebben we niet nodig “.

Hij pakte een groter en scherper mes: “ Ben ik gek”, zei het mooiste brood, “ ik ben liever het mooiste brood dan dat de koning een sneetje van mijn krijgt”. Het lukte de lakei niet het kapje eraf te snijden. “Dan leg ik maar weer in  de keuken”.  Dat deed hij.

Na veertien dagen lag het mooiste brood er nog, maar nu was de glans er wel af.  “Dat brood kan ik niet meer aan de koning geven”, zei de lakei en hij gooide het brood buiten op de vuilnishoop.  Er kwam een hond aan lopen, hij rook er even aan en zei: “Aan zo’n oud vies en smerig brood waag ik mijn tanden niet”. Zelfs de honden lusten er geen brood vanMet je ogen dicht hebben jullie allemaal gedacht:

“Ik ben het mooiste brood”.   Maar als je alleen maar mooi wilt zijn, dan heeft niemand plezier van jou. Dan ben je voor niemand nodig.

Maar mensen zijn juist broodnodig voor elkaar. Dat betekent ‘nodig als brood ‘.  Om in vrede en vriendschap samen te leven hebben we elkaar nodig, broodnodig.

Een brood dat niet gedeeld wil worden, daar heb je niets aan.

Mensen die alleen maar aan zichzelf denken, daar heb je niets aan.

Kinderen die niet met andere kinderen willen spelen, daar heb je niets aan. Kinderen die hard en onvriendelijk tegen elkaar doen, daar heb je niets aan.

Die mensen en die kinderen zijn net als het brood dat niet gedeeld wil worden. Daar heb je niets aan.

Maar kinderen die met elkaar spelen, daar heb je wel wat aan.

Kinderen die kunnen delen met andere kinderen, daar heb je heel veel aan. Kinderen die zoals Jezus voor anderen willen leven, daar heb je alles aan.

Met kinderen die graag willen dat de wereld mooier wordt; dat er vrede komt; dat kinderen in arme landen ook te eten krijgen; dat zieke kinderen beter worden; met kinderen die willen dat het nieuwe land van geluk en vrede vandaag begint, met die kinderen kunnen we toekomst opbouwen, het land van God. Die kinderen zijn broodnodig zoals Jezus voor ons allemaal broodnodig is.

Vandaag hebben we de drie allermooiste mooiste kinderen van Oss in deze kerk.   Zij alle zijn drie  kinderen die vrienden van Jezus , van elkaar, van ons allen willen zijn.  Daar zijn wij met zijn allen heel blij mee. Amen


Pastor Tom Buitendijk

Pastor Tom Buitendijk

Pastor Tom Buitendijk is pastor van onze parochie en is voorzitter van het parochiebestuur. Meer informatie en biografie »

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *