Datum en tijd
Locatie
Vestzaktheater van Het Hooghuis locatie West

Categorieën


Kidane woont samen met zijn vrouw Satima en hun dochter Toya op een vredige plek in de woestijn buiten Timboektoe, waar de religieuze fundamentalisten heersen. In de stad lijden de mensen onder het terreurregime van de Jihadisten, die vastbesloten zijn om de islamitische geloofsovertuiging op te leggen. Muziek, gelach, sigaretten en zelfs voetbal zijn verboden. Kidane en zijn familie zijn gespaard gebleven van de chaos in Timboektoe.

Alles verandert wanneer Kidane per ongeluk de visser Amadou doodt, en hij geconfronteerd wordt met de nieuwe wetten van de buitenlandse bezetters. Er is hierbij weinig uitzicht op een betere toekomst. Regisseur Sissako toont ons de gruwelijkheden en onmenselijke praktijken van de extremisten die elke vorm van vreugde uit het leven van de Timboektanen proberen te bannen. Hoopgevend zijn de verwoede pogingen van de bevolking om ondanks de harde methodiek van IS toch de grenzen op te zoeken. Timbuktu is een regelrechte aanklacht, maar blijft poëtisch en genuanceerd.

Het schrijnende drama Timbuktu was in 2015, als inzending van Mauritanië, genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. Deze film biedt een kijk op een wereld en milieu die compleet onbekend zijn voor ons. Juist het mooie kleine verhaal van de herder afgezet tegen de groteske acties van IS, maken dit tot een weergaloos verhaal met universele en krachtige emoties.

Categorieën: