Geloven moet je doén.
Wij voelen ons verbonden met mensen in nood en bestrijden uitsluiting.  Dichtbij en ver weg. Dat heet diaconie.

In en rond Oss helpen we mensen in armoede en schulden die een beroep op ons doen. Maar onze solidariteit gaat voorbij Nederlandse of Europese grenzen. We werken daarom samen met vrijwilligersorganisaties en helpen hen met acties om geld voor hun goede ontwikkelingswerk in te zamelen. 

 “In Oss groeit 1 op de 8 kinderen op in armoede. Dat zijn ruim 2.100 kinderen.”

Mensen en gezinnen kunnen in de financiële problemen komen door weinig inkomen of teveel uitgaven. Of doordat ze niet goed met geld omgaan. Of vastzitten in schulden. De gemeente Oss kent het probleem, werkt daar hard aan en vraagt daarbij uw hulp.

Ook wij zijn solidair met deze mensen, kinderen en gezinnen. Wij willen hen die een beroep op ons doen, ondersteunen door met hen aan oplossingen te werken en hen weer in eigen kracht te helpen komen. Dat doen we in samenwerking met de gemeente Oss en de goed georganiseerde vrijwilligers van Met Elkaar en Stichting Leergeld.

Met Elkaar (voorheen PROTA –Platform Oss Tegen Armoede) wil armoede en schuldenproblemen verminderen en zichtbaar maken. Omdat dit ons allemaal aangaat, bundelt de stichting de krachten door samen te werken. Voor onze Titus Brandsmaparochie Oss beheert Met Elkaar ons solidariteitsfonds en via hen leveren we schuldhulpmaatjes.

Voor financiële ondersteuning van jongeren die moeten opgroeien in armoede zijn we partner van Stichting Leergeld Maas en Leijgraaf. Zij regelen ook de aanvragen voor het JeugdSportFonds, JeugdCultuurFonds en Jarige Job.

Wij zijn voor een inclusieve samenleving. In Oss en ver daarbuiten. Wij zijn een fair trade parochie. Dat betekent dat wij werk maken van eerlijke handel door producten te gebruiken die uit eerlijke handel afkomstig zijn en onze mensen bewust te laten zijn van eerlijk delen en duurzaamheid. En we steunen vrijwilligersorganisaties voor goed ontwikkelingswerk.

Wereldwinkel Oss is een stichting die zich sinds richt op het bevorderen van eerlijke handel via Fair trade en op andere wereldprojecten, zoals duurzaamheid en het klimaatprobleem, en sociaal-maatschappelijke vraagstukken zoals die rond vluchtelingen.

Vastenactie is een campagne in de periode voor Pasen (de weken tussen Carnaval en Pasen). Dan werven duizend werkgroepen en duizenden vrijwilligers geld in Nederland om kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden te steunen. Door te vasten of met hartverwarmende acties zoals nu voor Sulawesi.

Week Nederlandse Missionaris biedt financiële ondersteuning via een jaarlijkse campagne via parochies tijdens Pinksteren aan de honderden Nederlandse missionarissen en missionair werkers wereldwijd. Gesterkt door deze uiting van solidariteit, zetten zij zich met overgave in voor anderen.

Adventsactie voor Zuid Amerika wil in de Advent –de circa vier weken voorafgaand aan Kerstmis– een vuist maken en de hoop van het uitzien naar een nieuw begin, naar God die mens wordt, doorgeven .

Stichting Misuku Malawi

Een Osse stichting met contacten ter plekke omdat een aantal bestuursleden er geboren zijn of er een aantal jaren hebben geleefd. Zo geven ze praktische en effectieve hulp aan initiatieven van lokale mensen gericht op lokale groei.

Stichting Sahelp Oss

Een Osse vrijwilligersorganisatie die hulp biedt waar mensen uit Burkina Faso om vragen. De inkomsten worden gehaald uit donaties en de opbrengst van eigen activiteiten. Die worden ingezet voor haalbare projecten ter plekke met een menselijke maat.

Gerelateerde artikelen en berichten

De gemeenschap der heiligen en de duurzaamheidsbeweging

(verschenen in het parochieblad jaargang 24, nummer 6) Voor gelovige mensen is de aarde geen gebruiksvoorwerp of bron van goederen ...
Lees verder ...

Fairtradezondag 20 oktober.

Ook dit jaar hebben we weer een fairtradezondag. Zondag 20 oktober is het weer zover. Het thema is “groen geloven” ...
Lees verder ...

Lezing groen geloven 21 mei

GROEN GELOVEN Geen weldenkend mens kan nog langer van mening zijn dat de klimaatdiscussie onderdeel uit maakt van de ver ...
Lees verder ...

Lezing groen geloven!

(verschenen in het parochieblad jaargang 24, nummer 3) dinsdag 21 mei 19.30 in de st. jozefparochie. Groen Geloven is een ...
Lees verder ...

EEN HARTELIJK DANK JE WEL…

(verschenen in het parochieblad jaargang 23, nummer 7) Op 28 november was de jaarlijkse Fairtrade markt in de Jozefkerk. En ...
Lees verder ...
Aan het laden...