1872 – Simon van den Bergh start met productie Margarine

afbeelding van Bergh, Samuel van den

Samuel van den Bergh () is de zoon van de

Simon van den Bergh (Geffen, 1819 – Rotterdam, 6 april 1907) is een Geffense koopman die zijn handelswaar (manufacturen en koloniale waren) verkoopt aan de vele boeren in de regio in ruil voor hun boter. In 1858 verhuist hij met zijn gezin en bedrijf naar Oss dat een centrum van boterhandel is en waar ook de concurrent Antoon Jurgens actief is. De afzetmarkt is Londen, maar door de felle concurrentie van Jurgens levert de boterhandel vooral verlies op en gaan ze in 1868 failliet.

Van den Bergh herstelt en start in 1872 met de produktie van margarine, in navolging van het succes van zijn Jurgens, die daar een jaar eerder mee was begonnen. Het was het begin van wat een felle concurrentiestrijd zou worden.

Hun oudste zoon Samuel (Sam) van den Bergh (Oss 6-4-1864 – Nice, Frankrijk 4-2-1941) komt na zijn Gymnasium-studie in Maastricht in 1882 in hun zaak werken en wordt net als hun vierde zoon Arnold van den Bergh in 1888 vennoot. In datzelfde jaar laat Arnold Villa Constance bouwen in de Molenstraat, vernoemd naar zijn dochter.

Vanaf het begin probeert Sam de margarine te verbeteren onder meer door contact met vooraanstaande chemici. Ook concentreert hij zich op de internationale opbouw van het bedrijf waarvan hij de algemene leiding heeft. In 1888 wordt een fabriek in Kleef (Duitsland) geopend en in 1895 volgt Brussel. En Engeland was al lang een steeds groeiend afzetgebied.

Om de groeiende stroom goederen te kunnen vervoeren ontwikkelt Arnold samen met Anton Jurgens plannen voor een kanaal van het Osse Station naar de Maas.

Jurgens had als katholieke concurrent betere toegang tot de gemeentepolitiek dan de joodse familie Van den Bergh. De broers Anton en Jan Jurgens worden invloedrijke gemeenteraadsleden die plannen in het voordeel van hun bedrijf beslechten. Als Anton Jurgens uiteindelijk de plannen voor het kanaal weet te blokkeren, verhuist de fabriek van Van den Bergh in 1891 naar Rotterdam.

Daarop verkoopt Arnold van den Bergh zijn huis aan Arnold Jurgens, die het omdoopte in Villa Johanna, naar zijn vrouw.

Bronnen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *