Toermalijn is een amateur symfonie-orkest, met Vught als thuisbasis.
Het is in 1983 door een aantal gepassioneerde musici opgericht en bestaat uit ongeveer 40 leden. Aanvankelijk was het een seniorenorkest, maar inmiddels zijn ze enigszins “verjongd”. Het repertoire kan als ”licht klassiek” worden omschreven.
Onder leiding van dirigent Willem van de Laar treedt het orkest op in de omgeving van Vught, zoals bij de Open Kastelendag van Kasteel Maurick, en in De Petrus, (een prachtig verbouwde kerk in Vught), etc.
Ook zijn er jaarlijks openbare concerten, waaronder het Lions-concert in het Brabantse Provinciehuis. De dirigent zorgt voor een goede sfeer in het orkest waardoor er met veel plezier gespeeld en gerepeteerd wordt, en in de concerten licht hij de stukken die gespeeld worden op aangename wijze toe.
Wij zien u graag terug op 17 september. Van harte welkom!
We zijn als parochie een actieve gemeenschap. We gaan hartelijk met elkaar om. We letten ook op elkaar bij ziekte en verdriet. Al gauw komt iemand op het idee: Een kaartje? Echt waar, die kaarten met handtekeningen van mensen die die ochtend samen koffiedronken, worden gewaardeerd!
In deze veertigdagentijd willen we dat OMZIEN NAAR ELKAAR verruimen. We willen verder kijken dan de binnenkerkelijke kring van mensen die we kennen en vaker ontmoeten. We willen ook buiten onze kring kijken. Naar de buurt, naar de straat, naar mensen in onze kringen van wie weten dat ze het soms niet makkelijk hebben.
Vanuit onze gemeenschap willen we deze mensen een paasattentie aanbieden: een palmtakje, een paaskaarsje, een paaswens, een bloembol als symbool van nieuw leven. In de kerk liggen briefjes klaar om in te vullen. Het is de bedoeling dat u uw briefje in de week vóór 26 maart inlevert. Dan krijgt in de week van 2 april uw briefje terug met uw adressen en aantal paasattenties om uit te delen.
OMZIEN NAAR ELKAAR VRAAGT OM EEN KLEIN GEBAAR.
De mensen aan wie u een attentie wilt brengen hoeven niet per se parochiaan te zijn. Het gaat erom dat u iemand een plezier doet. Iemand zei: “Ik ken geen eenzamen bij mij in de buurt”. Deze mensen hoeven niet per se erg eenzaam te zijn. Het gaat om een hartelijk contact om samen de Paasvreugde te vieren.
OMZIEN NAAR ELKAAR MAKEN WE SAMEN WAAR
https://tbposs.nl/wp-content/uploads/pexels-leeloo-thefirst-4677731-scaled.jpg25601709Curthttps://tbposs.nl/wp-content/uploads/titus-silhouet-website-1-300x71.pngCurt2023-03-16 14:52:292023-03-16 14:52:30Inleveren strookjes voor de Paasattentie tot 26 maart
Op donderdag 2 maart om 10.00 uur is in onze parochie een breigroep begonnen. We gaan breien voor een goed doel. Het is fijn om samen te breien en met elkaar van gedachten te wisselen. Iedereen die breien of haken wil is welkom.
Tot mijn verrassing las ik een artikel dat ‘haken en breien’ en de veertigdaagse vastentijd met elkaar verbindt.
De veertigdagentijd is immers een tijd om te zien of alles nog steekhoudt.
Handwerken is een typisch vrouwelijke bezigheid. Breien en naaien, spinnen en weven, borduren en haken. Meisjes leerden het vroeger op school. En in de nieuwe trend van overal opduikende handwerkclubjes zie je ook weer vooral jonge vrouwen. Bij het woord ‘vasten’ moes Kolet Janssen spontaan aan brei – en haaknaalden moet denken.
Want ‘de vaste’ is een van de basissteken van het haken. Je begint elk haakwerk met het maken van een lus en daarin haak je een reeks lossen.
De basis blijft de vaste. Je hebt hem nodig om de boel aan elkaar te sluiten, om het vlak te vullen, om houvast te creëren.
Haken, zegt Kolet, leert mij veel over het leven. Je volgt een patroon, maar af en toe neem je de vrijheid om daarvan af te wijken. Je keert op gezette tijden je handwerk om, om in de andere richting te denken en te doen.
Je ziet je werk gestadig groeien, steek voor steek. Soms maak je een fout die je pas een paar rijen later ontdekt en dan moet je een stuk van je werk uithalen. Je herstelt de fout en haakt dan pas verder. Als je dat niet doet, blijf je die fout altijd zien: een rare bobbel of een gaatje waar er geen hoefde te zijn.
Soms is dat niet erg, want het maakt je werk persoonlijker. Je maakt je werk zo kleurig als je zelf wilt: rustig in pastel of in twintig spetterende kleurtjes door elkaar.
Het mooie van een haakwerk is dat alle steken samen een geheel vormen. Eén steek kan op zichzelf niet overleven, maar een steek die deel uitmaakt van een
heel haakwerk, haakt in zijn buursteken links en rechts, boven en onder. Zo wordt een haakwerk sterk.
In de vastentijd buig ik me over het haakwerk van mijn leven: waar en met wie ben ik verbonden?
Waar laat ik een paar steken vallen? Waar moet ik een extra rondje haken? Welke kleuren wil ik gebruiken? Wordt mijn werkje zoals ik het hoopte of moet ik zwaar gaan bijsturen? Volg ik genoeg het patroon waarin ik mijn wortels vind en ben ik voor de buitenwereld herkenbaar als volgeling van dat patroon? Ben ik thuis in de richtlijnen en de inspiratie van het patroon of moet ik daar toch wat meer aandacht aan besteden? Ideale vragen voor de vastentijd. Misschien kan ik ondertussen nog een paar pannenlappen haken of een tasje. Leve de vasten! (Uit een column van Kerknet.be door Kolet Janssen)
https://tbposs.nl/wp-content/uploads/pexels-frans-van-heerden-2828584-scaled.jpg17072560Curthttps://tbposs.nl/wp-content/uploads/titus-silhouet-website-1-300x71.pngCurt2023-03-04 11:47:482023-03-04 12:15:21Breien ‘als geestelijke oefening’ op donderdagen
In de coronatijd hebben we de band oudere mensen in de parochie willen beleven door hen een palmtakje , een paaskaarsje en een bloembol aan te bieden. Dit gebaar van meeleven werd zeer gewaardeerd. Daarom willen we dit jaar hiermee doorgaan. Daar hebben wij u bij nodig. U kunt ons op een eenvoudige manier helpen om thuis zittende ouderen in het licht van Pasen te laten delen.
1) Kijk in uw straat of buurt naar mensen die graag het Paaslicht willen ontvangen.
2) Schrijf hun namen en adressen op op een briefje dat u voor 26 maart in levert op de pastorie tussen 9.00 en 12.00 uur of via de brievenbus,
3) Kom in de week van Palmpasen 2 april uw briefje weer ophalen. U krijgt dan de zakjes met takje, kaars, bol en paaswens mee.
4) Breng voor Pasen dit zakje bij uw buur en/of bekende en wens hun een zalig Paasfeest toe.
N.B: Mocht u iemand weten voor wie zo’n attentie goed is, maar die geen parochiaan is, dan mag die best mee op geven. Het licht van Pasen is voor iedereen.
https://tbposs.nl/wp-content/uploads/wim-van-t-einde-juUnTg8q3mo-unsplash-scaled.jpg14402560Curthttps://tbposs.nl/wp-content/uploads/titus-silhouet-website-1-300x71.pngCurt2023-03-04 11:39:402023-03-04 12:15:46Pasen is licht doorgeven aan elkaar